[pinit]

L'equip de La Mallorquina ha visitat l'Hotel Neri per descobrir els secrets d'aquest singular edifici i els seus truc d'interiorisme.

Parlem amb Blanca Fontan, assessora interna del grup Anima Hotels, qui ens presenta un Hotel Neri replet de curiositats.

En plena Ciutat Vella de Barcelona, el projecte de l'Hotel Neri proposava rehabilitar un edifici existent de tres plantes adaptant-lo a les necessitats d'un hotel de 4 estrelles amb 22 habitacions, restaurant-lounge, i una terrassa intimista des d'on es descobreix una nova Barcelona.

Hotel Neri

Blanca Fontán, interiorista

Originalment, l’edifici estava construït sobre dos solars. En un hi havia edificat un magnífic palau medieval i en un altre un edifici parcialment destruït durant la Guerra Civil que es va reformar en el 1958 per Adolf Florensa deixant la façana de la plaça amb obertures recercades de pedra natural i un mur de pedra del segle XII amb dos arcs a la planta baixa. Avui perfectament localitzables ja que separen la zona del Restaurant del Lounge. A  més, sota els dos edificis s’hi van trobat jaciments romans que van ser documentats per un equip d’arqueòlegs.

Es va recuperar el pati del palau i la seva façana, decapant les múltiples intervencions superposades sobre l’estucat de cal, fins trobar els esgrafiats originals. Es van suportar totes les façanes i es van refer de nou tots els forjats. Una de les condicions que van convenir als arquitectes en relació a la distribució de l’hotel va ser que no s’accedís a les habitacions pels habituals passadissos foscos. La disposició d’un segon pati en el projecte permetria complir aquesta premissa.

En aquest nou pati es va utilitzar un llenguatge minimalista que contrastava i alhora valorava el pati del palau de Sant Sever, que es va restituir al seu estat original. A la planta baixa es situen el vestíbul i la recepció, a la zona de transició que va del carrer de Sant Sever al pati, el bar/restaurant, accessible tant des de la plaça com des de l’interior de l’hotel, i el menjador, on està present el mur medieval de pedra. De la primera a la tercera planta es distribueixen les diferents habitacions i a la planta superior una terrassa.

Pels arquitectes es tracta d’una obra especial, degut a la seva ubicació i al seu alt contingut històric, que va aconseguir entusiasmar a tots els que van participar en el projecte.

Aquestes característiques tan especials, demanaven unes pautes d’intervenció a l’alçada del projecte.

L’Hotel Neri per la seva ubicació i per l’impressionant edifici renaixentista que l’alberga, comparteix valors amb el barri Gòtic de Barcelona i brinda el privilegi de captar el pas del temps a través de l’art i de la història, gaudint també de la modernitat i la tecnologia del segle XXI.

Elegància contemporània en un espai històric en el que s’atura el temps. Un luxe per tots els sentits. Un flux de colors càlids, textures agradables, música relaxant, aromes evolvents i sabors inconfusibles.

Sofisticació i glamour, moda i atemporalitat, plaer i desig.

Una essència purament sensual.

 

Quins espais destacaries de l’hotel?

Tots els espais de l’Hotel Neri són dignes de destacar gràcies a que l’edifici és impressionant, des de l’accés a l’hotel, a través del portal de la façana principal de l’edifici renaixentista, que ens obre pas al pati original de l’edifici i ens condueix fins a les escales de pedra i al pati del palau, amb els esgrafiats originals perfectament conservats i restaurants. A través d’aquest primer pati, s’accedeix al segon edifici, del segle XVIII, amb façana de pedra sobre la plaça Sant Felip Neri, aquest segon edifici amaga una de les meravelles de Neri, el doble arc del segle XII, que alberga l’espai del restaurant Neri. Artesanats originalment de fusta, de la biblioteca i habitacions, així com balcons i tot tipus de tancament de diferents èpoques. I per suposat, també fa referència al projecte actual, que va servir per unir dos edificis i fer possible l’ús de l’edifici com un hotel, i destacar la creació d’un segon pati que aporta modernitat al projecte així com llum natural i vies d’accés a les 22 habitacions. Tot obra dels prestigiosos Arquitectes Catalans Francisco i Damián Rivas.

 

Quines novetats teniu previstes pel 2014?

Des de la seva obertura, l’Hotel Neri sempre està sotmès a obres de manteniment molt exhaustives i de constant millora de les diferents zones de l’hotel, tant de les necessitats per donar cada dia un millor servei als nostres clients, en les zones de servei intern, com per fer possible la implantació de noves propostes i serveis a les zones públiques de l’edifici.

 

Al marge de l’oferta turística, teniu espais enfocats al públic local?

És un hotel situat al al centre de la ciutat i per la ciutat, per aquesta raó considerem que Neri és igual d’important per als clients internacionals, nacionals com locals. “Roba Estesa” és un espai únic a la ciutat condal, ubicat a la quarta planta de l’hotel, un espai verd a l’abat de tothom, tant de dia per esmorzar o dinar, o per gaudir d’un anit màgica amb còctels sota la llum de les estrelles.

 

Quins detalls destacaries del projecte d’interiorisme de l’Hotel Neri?

El seu interiorisme és obra de Cristina Gabás, que va aconseguir dotar totes les estances de la personalitat i l’ambinet que requerien sense entrar en conflicte amb l’edifici. És una autèntica obra d’art que serveix d’inspiració a molts dissenyadors d’interiors i és una referència de creativitat i bon gust.

A la primera planta, ens trobem amb una de les grans obres dels germans Campana, els dissenyadors brasilers més famosos del món, la Boa, 90 metres de vellut que conforma un gran trenat irregular.

Les habitacions estan decorades amb murals d’or i plata, realitzats per artistes renaixentistes del segle XXI, sostres de gran alçada, grans finestrals i balcons.

Els murals de la resta de plantes son obra de “Equipos Falsos”  artistes veneçolans que reprodueixen la naturalesa en el seus llenços.

El mobiliari de les habitacions està realitzat de fustes naturals, tractades artesanalment.

 

Quin tipus de materials heu utilitzat?

En el Neri hi treballen tot tipus d’artesans guiats per la interiorista Cristina Gabas, que doten l’estança de creativitat i art.

Arquitecte, que dissenya mobles de fusta i ferro. Teixidor, que teixeix làmpades de llum màgica. Gravador, que realitza taules amb les seves planxes. Pintors de murs, que reencarnen el renaixement. Artistes del tròpic, capaços d’introduir-hi la naturalesa.

 

Excés o minimalisme?

Amb paraules de la Cristina, es tractava de jugar amb l’excés al límit, “jugar al límit sense caure en lo vulgar”. Neri és un hotel modern, es podria dir que és minimalista amb discrets gestos de complicitat (casi humorístics) amb el maximalisme.

 

Prima la funcionalitat o l’estil?

Cap de les dues… és fonamental que vagin de la ma.

 

Com a interiorista, quins altres projectes destacaries de la teva carrera?

El meu millor projectes és el d’assessora de la cadena Anima Hotels.

 

Quines seran les tendències de la temporada?

Jo penso que les tendències són cada cop més racionals i lògiques, partint sobretot del concepte d’eficàcia i racionalitat, tant del consum energètic com dels residus, tenint sempre molt en compte el respecte pel mediambient. Crec fermament que el futur està en el binomi entre creativitat i lògica, sense oblidar l’elegància i l’equilibri necessari per un bon funcionament.