[pinit]

Urbà o rural? Rural

Llis o estampat? Una combinació dels dos

Tovallola o barnús? Tovallola

Amb o sense pijama? Amb mig pijama

Al sofà o al llit? Llit

Cuines o et cuinen? Cuinar i també que em cuinin.

Un color? Verd

Un plat? Les croquetes de peix de la meva mare

Un llibre? El vigilant en el camp de sègol, Salinger

Una cançó? Life on Mars?, David Bowie

Un aroma? Madre Selva

Un teixit? Cotó

Un objecte personal? El toca discos

Racó preferit de casa? La Terrassa

Racó preferit de Barcelona? La plaça de Felip Neri

Ivana Miñó

“Imagina que vas de viatge i no saps què passarà, és emocionant“

Ha sigut difícil en canvi de ser actriu a conduir un programa?
En aquest cas no perquè Catalunya experience és un programa molt obert, molt lliure, no estàs a un plató, no estàs amb el teleprompter, és una estructura on estàs tot el dia a fora i és molt de “road movie” de viatge i envoltat de natura.

És un programa que no es roda a plató, però un guió sí que tindrà, no?
D’una banda hi ha un guió molt treballat amb molta documentació, però alhora està obert a l’experimentació, perquè mai saps per on et sortirà un convidat o com reaccionarà, juguem amb la sorpresa. Hi ha un gran treball de documentació perquè tenim molt clar què volem explicar, però també està molt obert.

Com definiries el programa Catalunya experience per a algú que no l’hagi vist mai?
És la vida mateixa. No saber que passarà, no sabem si a aquella persona a qui li estem ensenyant un plat típic d’aquella regió anirà corrents al lavabo a vomitar o dirà ostres que bo, és molt divertit en aquest sentit, i també d’altra banda, el convidat mai sap que passarà, ni quina serà la següent activitat ni on anirà l’endemà. Imagina que vas de viatge i no saps què passarà, és emocionant, t’has de fer la maleta, t’han dit com fer-la, agafes l’avió i marxes. I com a resultat tenim una barreja entre “road movie” i documental, és molt xulo.

Alguna vegada un convidat ha dit que no volia fer alguna de les activitats?
No, ningú s’ha rajat, de fet, també això ho mirem molt, abans els hi fem un qüestionari per saber com és aquella persona, que li agrada, què no, per evitar que ho puguin passar malament, tot i que sempre hi ha un risc, hi ha coses que la persona no es pot arribar a imaginar, però intentem seguir els gustos dels convidats i no pressionar massa, sí que els traiem de la zona de confort, però no massa.

Totes les activitats que graveu s’emeten o alguna es queden fora?
Algunes es queden fora perquè gravem molt, són moltes hores al dia, molt rodatge i tenim molt material, i no hi caben.

Al programa acompanyes als convidats que vénen de diferents parts del món, a banda de traductora en què consisteix el teu paper?
És una mica el rol de guia, traductora, i d’intermediària entre la persona que ve de fora i tot el que hi ha aquí, en ambdós sentits, és un intercanvi tota l’estona ja que la persona d’aquí autòctona que ens ensenya el plat tradicional o un paisatge de la zona també vol conèixer la persona que ve de fora.

Com és un dia de rodatge del programa des que et lleves fins que vas a dormir?
Em llevo bastant d’hora, a les 6 o les 7, la maleta intento tenir-la feta del dia abans, és una maleta curiosa perquè està feta de roba molt diversa, perquè un dia fem barranquisme i un altre dia anem a un museu o a la casa Batlló. Esmorzo bé, i me’n vaig cap a la tele i allà és el punt de trobada amb tot l’equip i els convidats, i a partir d’aquí a fer kilòmetres. A vegades rodem al cotxe, d’altres esperem arribar. I així ens passem tot el dia. Després fem pausa per dinar, on fem equip, perquè ens barregem tots, això no es veu al programa, però es una part molt important, quan fem pinya, estem sis dies fora de casa, el convidat s’integra completament amb nosaltres i és molt xulo, és com un “Gran Hermano” però sense les coses dolentes.

La millor part de fer Catalunya experience?
Aprendre, aprendre cada dia coses noves i conèixer gent apassionada amb el què fa. El fet d’explorar, que hi hagués tanta natura, a nivell cultural i paisatgístic és increïble, és molt ric, i a nivell personal m’agrada, m’agrada anar a la muntanya. El que no sigui el típic format tancat a un plató hem va atreure des del primer moment.

Alguna anècdota durant la gravació del programa?
Quan ens vam ficar al forat de Boixols, que és un barranc, i el vam fer a final d’hivern i principi de primavera, i estava nevant, i va ser durillo. Va ser molt xulo, quan acabes estàs molt content, però al primer salt pensava ara no. La veritat és que ho tornaria a fer.

Mantens el contacte amb els convidats?
Sí, amb tots mantinc el contacte, amb alguns una mica més que amb d’altres, però contacte tinc amb tothom. I sí que amb alguns hi ha més connexió que amb d’altres.

T’has emportat a casa algun “trofeu” dels rodatges?
Sí, del Catalunya experience sobretot m’he emportat plantes, una d’elles el fonoll de mar de Begur. També per Sant Jordi, una de les convidades em va regalar el llibre Todas las plantas del jardín, perquè sempre estava parlant de plantes i li va fer pensar amb mi. El que també he fet és comprar mapes de Catalunya, mapes mundi sempre n’he tingut, però arrel del Catalunya experience he comprat mapes per saber on anava.

Quin consell donaries a algú que vulgui ser actor o actriu?
Que estudiïn, però que aprenguin de la vida, que visquin, que toquin de peus a terra, i es de la vida d’on treus material per treballar com a actor. I paciència i molta passió.

Qui t’agradaria que fos convidat al programa?
A John Irving, un escriptor que m’encanta i crea uns universos bojos i màgics als seus llibres.

Amb quins projectes estàs treballant ara?
Ara mateix estic amb un projecte solidari que estreno el 14 y 15 de desembre, estic amb una fundació que es diu Fundació Arrels que es cuida de gent que viu al carrer, i porto un any amb aquest projecte, és un voluntariat. He muntat una peli i una obra de teatre amb ells, i és un projecte que ocupa molt del meu temps, ha estat un any intens a nivell professional entre el Catalunya experience i això. Sí que vaig fent alguna peli, a l’estiu vaig fer una i hem queden un parell de seqüències, i ara mateix estic tancant aquests temes.